Joaquίn Sorolla y Bastida

ZelfportretEén van de beste schilders uit het Spanje van de 20e eeuw was ongetwijfeld Joaquίn Sorolla y Bastida. Sorolla werd in 1863 in Valencia geboren als oudste kind van handelaar Joaquίn Sorolla en zijn vrouw Concepcion Bastida. Zijn zus, Concha, werd een jaar later geboren. Beide kinderen werden in augustus 1865 wees toen hun ouders, waarschijnlijk als gevolg van cholera, overleden. Daarna werden ze opgevoed door hun tante en oom.

Hoewel zijn familie liever zag dat hij in de voetstappen van zijn oom zou treden en slotenmaker zou worden, was Sorolla´s passie van jongs af aan kunst. Hij nam dan ook al naschoolse tekenlessen, toen hij nog maar 11 jaar oud was.
Toen hij 16 jaar was, begon hij te studeren aan Valencia’s Escuela Superior de Bellas Artes de San Carlos en begon hij zijn artistieke talent te ontdekken. Hoewel hij de traditionele leermeesters, die hem voor waren gegaan, bestudeerde, werd al gauw duidelijk dat Joaquίn Sorolla iets anders aan de kunstwereld te bieden had. Zijn werk was niet altijd volgens de traditionele regels en vaak verloor hij kunstwedstrijden vanwege zijn ongebruikelijke onderwerpen. Eind 1880 was de situatie echter veranderd en kreeg Sorolla meer waardering voor zijn kunst en won hij verschillende medailles in kunstwedstrijden.

In 1884 reisde Sorolla naar Rome om daar traditioneel schilderen te studeren. Het jaar daarop ging hij naar Parijs en -net als veel andere kunstenaars- raakte hij in de ban van de bloeiende experimentele kunstwereld, die hij daar aantrof.
Hij trouwde in 1888 met Clotilde Garcia del Castillo. Ze kregen 3 kinderen: Maria, geboren in 1890, Joaquίn, geboren in 1892, en Elena, geboren in 1895.
Het jaar na hun huwelijk gingen ze terug naar zijn thuisland: Madrid. Daar begon Sorolla echt naam te maken, omdat hij verschillende stijlen die hem beïnvloed hadden, samenvoegde en zijn eigen kunststijl bijschaafde.
De rest van zijn leven bracht Sorolla door met schilderen en reizen door Europa en Amerika, waar hij internationaal toegejuicht werd.
In 1914 behaalde hij een academische graad en begon hij les te geven in kleur en compositie aan de academie van Bellas Artes in Madrid. In 1920 kreeg hij tijdens het schilderen van een portret in zijn tuin een beroerte, waardoor zijn linkerzijde verlamd raakte. Uiteindelijk stierf hij 3 jaar later in 1923 in Cercedilla, een gemeente in de provincie Madrid in de regio Madrid.

Sorolla begon zijn carrière in de kunstwereld met veel traditionele oefening. Hij werd beïnvloed door grote Spaanse namen, nadat hij op 18-jarige leeftijd het Museo del Prado in Madrid had bezocht . Zo was hij erg onder de indruk van de schildertechnieken van Diego Velázquez en El Greco, wat te zien is in zijn schilderijen.
Ook zou de verfijndheid uit de klassieke kunst en de Renaissance, die hij in Rome leerde kennen op 21-jarige leeftijd, een grote rol spelen bij zijn artistieke ontwikkeling.
Het keerpunt voor Joaquίn Sorolla was zonder twijfel zijn eerste bezoek aan Parijs in 1885. In die speciale stad bloeide de kunst en kon Sorolla kunst van tijdgenoten tot leven zien komen in tegenstelling tot het werk te bestuderen van degenen die hem waren voorgegaan in de kunstwereld. Sorolla was onder de indruk van het Impressionisme, dat toentertijd zijn hoogtepunt beleefde.

Toen Sorolla terugkeerde naar Rome, nam hij de dikke penseelstreken en de heldere rust van het Impressionisme met zich mee om deze vervolgens te mengen met elementen uit zijn traditionele training. Sorolla stootte daarbij op iets - iets nieuws was aan het groeien dat alleen van hem was.
De werken van Joaquίn Sorolla zijn duidelijk te onderscheiden door zijn lichtweergave. Er zijn maar weinig kunstenaars die zo goed de ontastbare grens tussen licht en donker kunnen weergeven als Sorolla, die dit in elk schilderij weer weet te doen. Later werkte hij behalve aan schilderijen, ook nog aan vele verfijnde portretten.

Een uitgebreide collectie schilderijen van Joaquίn Sorolla is -tussen zijn meubels en persoonlijke bezittingen- te bewonderen in zijn voormalige huis, nu het Museo Sorolla.
Te zien zijn onder meer:

opsommingsteken

 Moro con Naranjas (1885)

opsommingsteken

 La Fuente, Buñol (1885-90)

opsommingsteken

 El Pillo de Playa (1891)

opsommingsteken

 Mar y Rocas de San Esteban, Asturias (1903)

opsommingsteken

 A la Sombra de la Barca, Valencia (1903)

opsommingsteken

 Fuente del Alcazar, Sevilla (1908)

opsommingsteken

 Clotilde con Traje de Noche (1910)

opsommingsteken

 La Siesta (1911)

opsommingsteken

 Retrato de Raquel Meller (1918) en

opsommingsteken

 Retrato de la Señora de Pérez de Ayala (1920)

 

  Borstbeeld Sorolla in museumtuin