Plaza de Toros de las Ventas

Madrid heeft de grootste stierenvechtarena van Spanje. Hij is ook de mooiste. De arena heet Plaza de Toros de Las Ventas, kortweg Las Ventas. Las Ventas werd gebouwd in Neo-Mudéjar stijl en werd geopend in 1931. Hij diende ter vervanging van de vroegere arena bij de Puerta del Acalá. De arena ligt aan wat 40 jaar geleden de rand van de stad moet zijn geweest. Nu raast er een 8 baans rondweg langs. De arena heeft hoefijzervormige bogen en gedetailleerd siertegelwerk. In de arena is plaats voor 25.000 toeschouwers. Het stierenvechtseizoen begint rond 15 mei, de feestdag van de patroonheilige van Madrid, San Isidro Labrador. Isidorus werd heiligverklaard op 12 maart 1622 door paus Gregorius XV. De inwoners hullen zich in traditionele kledij en eten lekkernijen. Het Fiesta de San Isidro behoort tot één van de grootste en indrukwekkendste evenementen van de stad. Het blijft dan ook niet beperkt tot één dag, maar het gaat 10 dagen lang door met allerlei festiviteiten: concerten, dans- en theatervoorstellingen, straatfeesten en een groot stierengevecht in de Plaza de Toros de Las Ventas. Vanaf juni zijn er alleen op zondag stierengevechten. In oktober eindigt het stierenvechtenseizoen.

Las Ventas

Tegenwoordig wordt de arena ook gebruikt voor andere evenementen, zoals popconcerten. Zo trad de Australian rock band AC/DC hier regelmatig op.

AC/DC trad regelmatig op

Naast de arena staat het Museo Taurino. De collectie van het museum bevat onder meer portretten en borstbeelden van beroemde stierenvechters en de koppen van stieren die in Las Ventas hun laatste adem uitbliezen. Het pronkstuk is het met bloed doordrenkte stiervechterspak van Manolete, een legendarische matador die in 1947 bij een gevecht door de stier Islero werd doorstoken. Ook is er een kostuum van Juanita Cruz, een vrouwelijke stierenvechter uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, die wegens vooroordelen gedwongen werd Spanje te verlaten. Natuurlijk hangen er ook portretten van de grote matadores, zoals Belmonte en Vicente Pastor. Verder is er een kleine collectie banderilla’s -versierde stokken met weerhaken aan het einde- en estoques -zwaarden met een lang, dun blad dat licht gebogen is aan het eind- waarmee de stier wordt gedood. Opgezette stierenkoppen ontbreken niet.

Buiten de arena staan 2 beelden van beroemde matadores Antonio Bienvenida en José Cubero.

Waar de oorsprong van het stierenvechten precies ligt is niet helemaal duidelijk. Al duizenden jaren bewondert men de mythische kracht van de stier. Zo wordt in de Griekse mythologie de minotaurus -half mens, half stier- bestreden. De Romeinen vochten in hun tijd al tegen stieren. Rond de 5e eeuw namen de Spanjaarden deze sport over en groeide het stierenvechten uit tot een culturele gebeurtenis. Culturele gebeurtenis? Ja,  wij vinden het stierenvechten dan wel dierenmishandeling, maar de Spanjaarden vinden het kunst – kwaliteitskranten als El País vullen elk weekend pagina’s met recensies over stierengevechten. Niet in de sportbijlage, maar in het kunstkatern. Het epicentrum is de Plaza de Toros de Las Ventas.

Kunst, sport of dierenmishandeling, populair is stierenvechten ondanks de protesten tot op de dag van vandaag, bij zowel Spanjaarden als toeristen. Hoewel, in 1972 waren er in Madrid 20 arena's, waarvan er nu nog maar één over is. En voor die ene geldt dan bovendien, dat de stierenvechters die arena zelden vol verkopen.

Triomf

  Op de horens genomen