Estadio Santiago Bernabéu

Estadio Santiago Bernabéu, of gewoon kort El Bernabéu, is het stadion van Real Madrid. De Koninklijke club kent een zeer rijke geschiedenis waarin het veel Europese titels heeft veroverd. Estadio Santiago Bernabéu heeft sinds de laatste aanpassingen in 2005 80.354 zitplaatsen die bij thuiswedstrijden meestal volledig zijn uitverkocht.

Estadio Santiago Bernabéu

Na eerder gespeeld te hebben in de kleine onderkomens Campo de O'Donnell, Campo de Ciudad Lineal en Estadio de Chamartin, was Real Madrid toe aan een groter stadion. Het toenmalige stadion, Charmatin, was te klein geworden voor de groeiende ambities van de club en Santiago Bernabéu, voorzitter van Real Madrid, was voorstander van een nieuw stadion voor zijn club. Hij had de visie om geld te lenen, een braak liggend terrein te kopen en vervolgens het stadion te bouwen. Drie jaar na de plannen werd het stadion op 14 december 1947 geopend voor publiek, met een wedstrijd van Real Madrid tegen het Portugese OS Belenenses. De Madrilenen wonnen met 3-1. Sabino Barinaga was de eerste speler die scoorde in het nieuwe stadion, vernoemd naar de toenmalige clubpresident: Estadio Santiago Bernabéu. De capaciteit van het stadion bedroeg toen 75.145 plaatsen, waarvan 47.500 staanplaatsen, een hoog aantal voor die tijd.

Zilveren schoen Van Nistelrooy

  Gouden schoen Huntelaar

Zes jaar na de opening vond men de tijd rijp voor een verbouwing. De Padre Damiana tribune werd verhoogd en steeg boven het niveau van de overige 3 tribunes uit. De capaciteit steeg naar 120.000 plaatsen, waarvan het grootste deel staanplaatsen. De vergroting van het stadion -dat op 4 januari 1955 zijn huidige naam had gekregen ter ere van de toenmalige clubpresident Santiago Bernabéu- stond aan de hoogtijdagen van Real Madrid. Met Ferenc Puskás en Alfredo Di Stefano in het team won Madrid tussen 1956 tot 1960 de Europacup I vijf keer achter elkaar. De tweede -in 1957- werd binnengehaald in het eigen Estadio Santiago Bernabéu.

Spelerslicentie Puskas

Voor het Wereldkampioenschap van 1982 in Spanje werd het stadion gerenoveerd. De capaciteit werd daarmee teruggebracht naar 90.000. Maar in 1992 ging de capaciteit weer omhoog naar 100.000. In 1998 moesten van de FIFA de staanplaatsen worden vervangen door zitplaatsen, waardoor de capaciteit weer drastisch kelderde: die werd toen nog maar 74.300. Na een renovatie tussen 2003 en 2005 bedraagt de capaciteit van El Bernabéu 80.354, dat met zijn vijf door de FIFA toegekende sterren één van de modernste stadions in Europa is.

Belangrijke wedstrijden die in het stadion werden gespeeld, zijn:

opsommingsteken

1957 Finale Europacup 1: Real Madrid - Fiorentina 2-0

opsommingsteken

1964 Finale Europees kampioenschap: Spanje - Sovjet-Unie 2-1

opsommingsteken

1969 Finale Europacup 1: AC Milan - AFC Ajax 4-1

opsommingsteken

1980 Finale Europacup 1: Nottingham Forest - Hamburger SV 1-0

opsommingsteken

1982 Finale Wereldkampioenschap: Italië - West-Duitsland 3-1

opsommingsteken

2010 Finale UEFA Champions League: Bayern München - Internazionale 0-2

Ooit hebben 2 Nederlandse trainers Real Madrid onder hun hoede gehad en dus in El Bernabéu gewerkt:

opsommingsteken Leo Beenhakker
In het seizoen 1986/ '87 werd Beenhakker aangesteld als coach van de Koninklijke Real Madrid. Hij bleef 3 seizoenen bij die club. In die 3 jaar werd hij 3 keer kampioen van Spanje en in het laatste seizoen won hij ook nog de Spaanse Beker. Aan deze periode heeft hij zijn bijnaam Don Leo te danken.
opsommingsteken Guus Hiddink
Slechts enkele dagen na de laatste wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK van 1998 trad Hiddink in dienst bij Real Madrid. Real Madrid had het seizoen ervoor de Champions League gewonnen en mocht in 1998 de strijd om de Wereldbeker aanbinden. In Tokio won Real onder leiding van Hiddink met 2-1 van Vasco da Gama en behaalde zo de Wereldbeker voor clubteams. Verder verliep het seizoen teleurstellend en in maart 1999 werd Hiddink ontslagen door voorzitter Lorenzo Sanz. Aanleiding zou zijn geweest het niet opstellen van diens zoon Fernando Sanz.
 

Prijsbokalen

Overdag is het stadion goed te bezoeken. Er zijn buiten de speeldagen rondleidingen. Je krijgt dan te zien:

opsommingsteken

 een panoramisch zicht vanuit het dak van het stadion

opsommingsteken

 de kamer van de president

opsommingsteken

 de kleedkamers

opsommingsteken

 de spelerstunnel, de reservebank en de dugout

opsommingsteken

 het speelveld

opsommingsteken

 de prijzenkamers met alle bekers en gouden en zilveren schoenen en

opsommingsteken

 de officiële winkel in het stadion

 

 

r

G